Naslovnica Arheološki projekti
Ispis E-mail

Hrvatsko-poljsko suradnja na podvodnom istraživanju u Ninu

U periodu od 14. do 18. listopada provedena je prva kampanja podvodnog arheološkog istraživanja Ninskog podmorja. Podvodni arheolozi MCPA Zadar su ovo istraživanje proveli u suradnji s poljskim kolegama sa Sveučilišta Nikola Kopernik iz Toruna.

Više...
 
Ispis E-mail

Podvodno arheološko rekognosciranje Zadarske županije 2019.

Podvodno arheološko rekognosciranje Zadarske županije provedeno je na 14 različitih lokacija diljem zadarskog arhipelaga. Arheološka istraživanja provodio je Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA). Voditelj istraživanja bio je Roko Surić, zamjenik voditelja Luka Bekić, a na programu su sudjelovali Maja Kaleb, Mladen Pešić i Franka Trcera (MCPA).
Većina lokacija za pregled odabrano je na osnovu dojava lokalnog stanovništva koje je na određenim pozicijama prepoznalo materijal za koje su sumnjali da se radi o arheološkim nalazima.

Više...
 
Ispis E-mail

Podvodno arheološko rekognosciranje Zadarske županije 2020.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru (MCPA Zadar) je u razdoblju od 18. svibnja do 6. studenog 2020. godine proveo podmorsko arheološko rekognosciranje (pregled) na prostoru Zadarske županije.
Voditelj istraživanja bio je Roko Surić, zamjenik voditelja Luka Bekić, a na programu su sudjelovali Maja Kaleb, Mladen Pešić i Zdenka Vrgoč iz MCPA Zadar te Marko Lete iz KPA Rostrum kao vanjski suradnik na istraživanju.

Više...
 
Ispis E-mail

Istraživanje rovinjskih brodoloma – rimski brod kod velike Sestrice

Arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju iz Zadra nastavljaju istraživanja u sklopu višegodišnjeg projekta „Rovinjski brodolomi“. Projektom se pokušava naglasiti duga tradicija pomorstva na Rovinjštini. Putem dojava ronioca i ribara te sustavnim podvodnim pregledom pronalaze se lokacije drevnih brodoloma u rovinjskom arhipelagu.

Više...
 
Ispis E-mail

Podvodna istraživanja kod otočića Babuljaša kod Pakoštana

Tijekom izvođenja programa rekognosciranja Zadarske županije, koji su 2012. g provodili djelatnici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju pregledano je više podvodnih lokacija. Jedna od pregledanih lokacija bila je i na prostoru otočića Babuljaša.

Više...
 
Ispis E-mail

Dubinsko pretraživanje podmorja uz Konavle

Suradnjom Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, Zaklade RPM Nautical i Ministarstva kulture RH tijekom srpnja i kolovoza 2012. godine provedeno je dvotjedno pretraživanje podmorja hrvatske obale uz Konavle. Pretraživalo se višesnopnim sonarom (multibeam sonar), a rezultat ove istraživačke akcije je pronalazak više zanimljivih podvodnih nalazišta.

Više...
 
Ispis E-mail

Rekognosciranje podmorja Zadarske županije

Tijekom listopada i studenog 2012. godine Međunarodni centar za podvodnu arheologiju proveo je pretraživanje obale i podmorja Zadarske županije. Pregledano je podmorje na području od otoka Vira do Vrgade. Ronilačke pozicije su odabrane na temelju dojava i informacija suradnika koji su sudjelovali na ovom programu. Ovom je prilikom otkriveno više sidrišta koja su služila kao sigurna utočišta brodovima na njihovoj plovidbi istočnojadranskom obalom, ali i brodolomi koji su se dogodili tijekom takvih plovidbi.

Više...
 
Ispis E-mail

Rekognosciranje podmorja Šibensko-kninske županije

Tijekom listopada i studenog 2012. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju proveo je pretraživanje obale i podmorja Šibensko-kninske županije. Pretraživanje je obuhvatilo podmorje od Kornatskog otočića Arta Velika do Zlarina. Ronilo se na ranije poznatim arheološki zanimljivim lokacijama i na nekim novim koje su izabrane na osnovu dojava kolega arheologa ili lokalnog stanovništva.

Više...
 
Ispis E-mail

Sustavno istraživanje antičkih brodoloma na rtu Uljeva

Godine 2012. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru uz podršku općine Ližnjan započeo je arheološka istraživanja dvaju brodoloma na području rta Uljeva. Rt Uljeva s južne strane zatvara uvalu Kuje i nalazi se kod Ližnjana.

Više...
 
Ispis E-mail

Podmorska arheološka rekognosciranja istarskog priobalja

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru posljednje četiri godina uključio se u podvodna arheološka rekognosciranja istarskog priobalja. Ova rekognosciranja započeo je 60-ih godina 20. st. arheolog Štefan Mlakar djelatnik Arheološkog muzeja Istre u Puli. Osim pulskog muzeja u rekognosciranju podmorja Istre sudjelovali su i ronioci današnjeg Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Više...
 
Ispis E-mail

Podvodna arheološka istraživanja nalazišta Janice - Pakoštane

U podmorju prostrane uvale na položaju Janice u Pakoštanima tijekom svibnja i lipnja 2011. i 2012. godine provedena su podvodna arheološka istraživanja. Prva istraživanja su na ovom lokalitetu započela 2004. godine. Tada je potvrđena pretpostavka iz 19. st. o postojanju antičke luke. Nakon nekoliko kampanja pod vodstvom Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, istraživanja su prekinuta da bi se ponovo pokrenula 2011. godine suradnjom Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, Odjela za arhologiju Sveučilišta u Zadru, Javne ustanove Han-Vrana, Römisch-Germanische Kommission iz Frankfurta i Deutsche Archäologisiche Institut-a (DAI) iz Berlina. U istraživanjima su sudjelovali i polaznici tečaja podvodne arheologije koji organizira Međunarodni centar za podvodnu arheologiju uz potporu UNESCO-vog ureda u Veneciji iz nekoliko zemalja jugoistočne Europe.

Više...
 
<< Početak < « 1 2 » > Kraj >>