Naslovnica Novosti Međunarodna konfencija povodom 20.- te obljetnice UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, Rim, 9. prosinca 2021. godine

Međunarodna konfencija povodom 20.- te obljetnice UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, Rim, 9. prosinca 2021. godine

 

Povodom obilježavanja 20.-te obljetnice UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine, koju je dana 2. studenog 2001. godine usvojila Opća skupština UNESCO-a u Parizu, Ministarstvo kulture Talijanske Republike u suradnji s UNESCO-vim Tajništvom 2001. Konvencije organizira međunarodnu konferenciju pod nazivom ,,Potopljena sjećanja – zaštita podvodne kulturne baštine’’.


Konferencija će se održati u Rimu dana 9. prosinca 2021. godine u virtualnom obliku i okupit će priznate znanstvene stručnjake iz različitih institucija uključenih u značajne inicijative vezane uz zaštitu podvodne kulturne baštine. Raspravljat će se o izazovima i strategijama budućeg očuvanja i predstavljanja podvodne kulturne baštine.


U uvodnom dijelu konferencije sudionicima će se obratiti Dario Franceschini, talijanski ministar kulture te Ernesto Ottone Ramirez, pomoćnik glavne ravnateljice UNESCO-a za kulturu kao i Peter Thomson, posebni izaslanik UN-a za oceane. Ravnatelj MCPA Zadar dr.sc. Mladen Pešić održat će predavanje pod nazivom ,,Istraživanje, zaštita i prezentacija podvodne kulturne baštine u istočnom Jadranu’’.


Godina 2021. najavila je početak sljedeće faze UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine organiziranjem Prve međunarodne znanstvene misije na Skerki Banks-u, odnosno prve kampanje koja će se provesti u skladu sa smjernicama koje donosi 2001. Konvencija. Lokalitet Skerki Banks-a na tromeđi Italije, Tunisa i Sicilije stoljećima čuva bogatu podvodnu kulturnu baštinu i sjećanje na povijest Mediterana od rimskih vremena do danas. Upravo je Italija početkom 2018. godine obavijestila UNESCO o pronalasku ovog vrijednog arheološkog otkrića.

 

PROGRAM KONFERENCIJE MOŽETE POGLEDATI OVDJE

 

 

Međunarodna konfencija povodom 20.- te obljetnice UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine Rim

 

 

Kontakti

Božidara Petranovića 1

HR-23000 Zadar, Hrvatska

Tel. 00385/023/250 486

Fax. 00385/023/250 548

E-mail: info@icua.hr

World Heritage novosti

Korisnički izbornik