Naslovnica Arheološki projekti Istraživanje ostataka "Sulejmanovog mosta" kod Darde
Ispis E-mail

Istraživanje ostataka "Sulejmanovog mosta" kod Darde

Tijekom svibnja 2008.g. prilikom čišćenja ribnjaka od strane djelatnika općine Darda uz barokni dvorac Esterhazy u Dardi, zajedno s muljem su izvađeni i drveni stupovi. Osječki stručnjaci su nakon dojave pretpostavili su to ostaci čuvenog "Sulejmanova mosta". Prema povijesnim podacima, drveni most je izgrađen 1566.g. po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, a svrha mu je bila premošćivanje močvarnog područja prilikom njegova ratnog pohoda prema Beču. Most je nekoliko puta djelomično uništavan i obnavljan, da bi 1686.g. bio potpuno razrušen od strane austrijske vojske.

 

Austrijska karta iz 18. stoljeća s prikazom Sulejmanovog mosta

Kopnena istraživanja materijala izvađenog iz ribnjaka prilikom jaružanja

Austrijska karta iz 18. stoljeća s prikazom "Sulejmanovog mosta" Kopnena istraživanja materijala izvađenog iz ribnjaka prilikom jaružanja

 

U srpnju 2009. g. arheolozi Hrvatskog restauratorskog zavoda proveli su terenska istraživanja na prostoru ribnjaka, na poziciji pretpostavljene lokacije sjevernog, završnog dijela „Sulejmanovog mosta“. U ovoj arheološkoj kampanji cilj je bio dokumentirati sve drvene elementa mosta koji su izvađeni prilikom proširivanja ribnjaka te su se nalazili u pijesku izvađenom na obali i već prenešeni u Muzej Slavonije kao i drvene elemente koji su pronađeni u ribnjaku tijekom podvodnih istraživanja. U daljnjim istraživanjima ovi podaci će biti od velike koristi prilikom idejnih rekonstrukcija nekadašnjeg izgleda mosta.

 

Nalazi pilona unutar nasipa

Obilježavanje drvenih elemenata nađenih u ribnjaku

Nalazi pilona unutar nasipa Obilježavanje drvenih elemenata nađenih u ribnjaku

 

Radiokarbonska analiza uzoraka pilona uzetih in situ pokazala je da drveni piloni potječu iz vremena između 1440. i 1650.g., što generalno odgovara vremenu nastanka mosta. Nakon usporedbe geodetskih planova napravljenih tijekom istraživanja s kartama iz 17. i 18. stoljeća koje bilježe postojanje navedenog mosta, uočeno da njegov smjer pružanja odgovara poziciji Sulejmanovog mosta. Radi potencijalne ugroženosti od strane ribolovaca, kupača ili ponovnih jaružanja u samom ribnjaku, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske upisalo je ovaj lokalitet na listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara, a u planu je i nastavak istraživanja na kopnenom i podvodnom dijelu lokaliteta.

 

Geodetsko snimanje drvenih elemenata mosta Geodetsko snimanje drvenih elemenata mosta
Geodetsko snimanje drvenih elemenata mosta Geodetsko snimanje drvenih elemenata mosta

 

Mladen Pešić