Naslovnica Novosti Šolta 2021.

Šolta 2021.

 

Podvodni arheolozi MCPA Zadar su u periodu od 03.05. do 07.05.2021. godine proveli arheološki pregled podmorja uvale Nečujam na Šolti uz postavljanje dodatne fizičke zaštite na brodolomu u uvali Potkamenica.
Na projektu su ove godine sudjelovali: Maja Kaleb, Roko Surić, Luka Bekić i Ivan Vidulić iz MCPA Zadar, te ronilac Marko Hranilović. Logističku podršku prenošenja vreća s pijeskom na nalazište je pružio SeaHelp, odnosno Božo Orepić. Sama uvala Nečujam u kojoj se nalazi i uvala Podkamenica je iznimno pogodna uvala za sidrenje i zaklon brodova, kako u povijesti, tako i danas. Brodolom se nalazi nedaleko od obale na svega 5 metara dubine te je podložan oštećenjima. Već je prošle godine nalazište zatečeno u devastiranom stanju uslijed potezanja sidara brodica koji posjećuju Nečujam, stoga je ove godine poseban naglasak stavljen na dodatnu zaštitu brodske konstrukcije, usto i ekološki prihvatljivu za morski okoliš.

Nakon završetka prošlogodišnjeg iskopavanja, lokalitet je zaštićen zasipavanjem dvostrukog sloja pijeska, geotekstila i kamenja. Ovogodišnja zaštita na brodsku konstrukciju je postavljena u obliku jutenih vreća punjenih pijeskom. Vreće su postavljene uzduž granica iskopanih sondi i preko geotekstila koji prekriva brodsku konstrukciju u svrhu dodatne zaštite drvene građe. U tijeku je realizacija postupka zabrane daljnjeg sidrenje na nalazištu što bi značilo da su ostaci brodoloma u 2 godine provedbe projekta i fizički i pravno zaštićeni. U tijeku je plan izrade trajne fizičke zaštite koja će imati i prezentacijski karakter.

 

 

šolta 1

šolta 2

šolta 3  

šolta 4  

 

 

Kontakti

Božidara Petranovića 1

HR-23000 Zadar, Hrvatska

Tel. 00385/023/250 486

Fax. 00385/023/250 548

E-mail: info@icua.hr

World Heritage novosti

Korisnički izbornik