Naslovnica Novosti 8. lipnja - Svjetski dan oceana

8. lipnja - Svjetski dan oceana

 

Svjetski dan oceana obilježava se 8. lipnja diljem svijeta, a ove godine pod sloganom ,,Ocean: Život i egzistencija’’ (The Ocean: Life and Livelihoods).

 

U uvjetima svjetske epidemiološke krize ovogodišnji Svjetski dan oceana, 8. lipnja 2021. godine, po drugi put u cijelosti se obilježava kao virtualni događaj (UN World Oceans Day 2021 - UN World Oceans Day ). Preko 50 govornika iz cijelog svijeta istaknut će njegovu važnost neophodnu za opstanak čovječanstva te podsjetiti o prostranstvu života pod vodom, kako nam je ocean izvor života i što možemo učiniti kako bi ga bolje zaštitili.

 

Ovogodišnja tema posebno je važna zbog obilježavanja početka UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.) (The Decade of Ocean Science for Sustainable Development (oceandecade.org), proglašenog u prosincu 2017. godine na zasjedanju Opće skupštine UN-a.


Namjera je mobilizirati sve sudionike širom svijeta u zaštiti oceana radi provođenja UN-ovog Programa za održivi razvoj 2030., čime se nastoji ojačati svijest javnosti o neodgodivoj potrebi za novim istraživanjima i korištenjem postojećih znanstvenih podataka kako bismo razumjeli kumulativne učinke kojima su mora i oceani izloženi. UN-ovo Desetljeće znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.-2030.) predvodi UNESCO-ova Međuvladina oceanografska komisija (Intergovernmental Oceanographic Commission - IOC).


Obilježavanje Svjetskog dana oceana predloženo još 1992. godine na konferenciji Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju održanoj u Rio de Janeiru, ali tek je službena odluka Opće skupštine UN-a o obilježavanju Svjetskog dana oceana iz 2008. godine pokrenula cijeli niz aktivnosti zaštite mora i oceana širom svijeta. Konferencija UN-a o oceanima  održana u lipnju 2017. godine, sazvana je kako bi se podržala provedba 14. cilja UN-ovog Programa za održivi razvoj: Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održivi razvoj.

 

 

8. lipnja - Svjetski dan oceana

UN-Ocean-Decade-v2-01


 


 

 

 

Kontakti

Božidara Petranovića 1

HR-23000 Zadar, Hrvatska

Tel. 00385/023/250 486

Fax. 00385/023/250 548

E-mail: info@icua.hr

World Heritage novosti

Korisnički izbornik