Naslovnica Novosti početnički tečaj podvodne arheologije
Greška
  • Greška u učitavanju tekuće vijesti.

Početnički tečaj podvodne arheologije

 

Tijekom razdoblja od 31. kolovoza do 10. rujna 2021. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru je organizirao početnički tečaj podvodne arheologije u sklopu arheološkoga istraživanja novovjekovne balastne hrpe u Brbinju na Dugom Otoku na položaju Pod Narat. Tečaj se sastoji od teoretskog i praktično dijela, a cilj je da mladi znanstvenici iz cijelog svijeta steknu osnovno teoretsko i praktično znanje o tehnikama i metodama istraživanja podvodne kulturne baštine. Polaznici ovogodišnjega dvotjednoga tečaja su: Rigert Cako (Albanija), Asmaa Elsayed (Egipat), Alexandra Tyas (Engleska) i Ordanche Petrov (Sjeverna Makedonija).

 

Prvi tjedan su polaznici tečaja savladali ronilačke tečajeve plovnosti i navigacije prema SSI asocijaciji kako bi se kvalitetno pripremili za iskopavanje u arheološkoj sondi. Naravno, tome su prethodila i svakodnevna predavanja instruktora MCPA Zadar u vidu teoretskog predstavljanja djelovanja MCPA Zadar i podvodne kulturne baštine Hrvatske, te praktične vježbe na kopnu i pod morem. Nakon usvajanja vještina pronalaženja i pozicioniranja nalazišta, velika pažnja je posvećena procesima dokumentiranja arheoloških nalaza koristeći nekoliko fiksnih točaka, mjerne trake i kompas.

 

Paralelno se tečajem, polaznici su drugi tjedan sudjelovali na sustavnom arheološkom iskopavanju na arheološkom nalazištu Pod Narat u uvali Lučina u Brbinju na Dugom Otoku. Fokus istraživanja je ove godine bio na iskopavanju novovjekovne balastne hrpe te su polaznici sudjelovali u svim aktivnostima metodološkog iskopavanja, od postavljanja metalnog mrežišta i prikupljanja površinskih arheoloških nalaza do rada s vodenom pumpom i tzv. "mamut sisaljkama" kao i pri minucioznoj dokumentaciji nalaza.

 

Ovim putem se zahvaljujemo i čestitamo našim dragim sudionicima na njihovom uspješnom polaganju tečaja. Vjerujemo da će sa novousvojenim znanjima i vještinama utjecati na istraživanje podvodne kulturne baštine u njihovim dotičnim zemljama te se veselimo njihovim budućim
profesionalnim koracima.

 

 

IMG 20210831 085116

IMG 20210831 103008

IMG 20210904 143832  

P9070517  

P9090703

 

 

 

Kontakti

Božidara Petranovića 1

HR-23000 Zadar, Hrvatska

Tel. 00385/023/250 486

Fax. 00385/023/250 548

E-mail: info@icua.hr

World Heritage novosti

Korisnički izbornik