Naslovnica Tečajevi Poziv na prijavu: Tečajevi NAS u MCPA-u 2015.
Ispis E-mail

Poziv na prijavu: Tečajevi NAS u MCPA-u 2015.

Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru nastavlja organizirati Nautical Archaeological Society (NAS) tečajeve i tijekom 2015. NAS-ovi tečajevi ne daju samo uvod u temu podvodne arheologije , nego polaznicima nude priliku da steknu vještine i iskustvo, omogućujući im da sudjeluju u projektima i terenskom radu diljem svijeta i, možda, pokrenu vlastite projekte.

Organizacijski tim MCPA će tijekom 2015. provoditi NAS tečajeve koji će se održati u uvali Veštar kod Rovinja. Teorijska predavanja će se održavati u ronilačkom klubu The Old Diver u kampu Veštar, a praktične vježbe će se održavati u uvali Veštar kod Rovinja.

Raspored
- NAS Uvod u priobalnu i podvodnu arheologiju - 21. travanj 2015.
- NAS I Prvi stupanj priobalne i podvodne arheologije - 22.-23. travanj 2015.

Dodatne informacije
Tečaj uvoda u priobalnu i podvodnu arheologiju će se sastojati od teoretskih predavanja - vrste podvodnih nalazišta i metode datiranja, podvodni nalazi, 2D dokumentiranje, te praktičnog dijela - crtanje na kopnu i pod vodom.


Prvi dio tečaja priobalne i podvodne arheologije će se sastojati od teoretskih predavanja - provođenje arheološkog projekta, lociranje i upoznavanje nalazišta, sigurnost tijekom izvođenja projekta i logistika, 3D dokumentiranje, briga o nalazima, aktivnosti nakon iskopavanja te praktičnog dijela - upoznavanje nalazišta i dokumentacija nalazišta.


Uvala Veštar je zanimljivo arheološko nalazište koje ima kontinuitet korištenja od prapovijesti do danas, a najintenzivniji život odvijao se ovdje tijekom antike i srednjeg vijeka. O tome svjedoči nekoliko podvodnih mulova koje nalazimo u uvali kao i mnoštvo sitnih arheoloških nalaza u podmorju. Polaznici tečajeva će tijekom boravka u Veštru imati priliku vidjeti podvodna nalazišta i aktivno sudjelovati u njihovoj dokumentaciji. Više o samoj uvali i arheološkim istraživanjima koja su proteklih godina provođena od stane djelatnika MCPA može se vidjeti rubrici Publikacije na MCPA web stranici (http://www.icua.hr/hr/publikacije).


Uvod u priobalnu i podvodnu arheologiju
Mjesto održavanja: uvala Veštar kod Rovinja
Predavači: Mladen Pešić, Luka Bekić
Datum održavanja: 21. travanj 2015.
Cijena tečaja je 375,00 kuna (50,00 eura)


NAS I - Prvi stupanj priobalne i podvodne arheologije
Mjesto održavanja: uvala Veštar kod Rovinja
Predavači: Mladen Pešić, Luka Bekić
Datum održavanja: 22.-23. travnja 2015.
Cijena tečaja je 750,00 kuna (100,00 eura)

 

Uvjeti za pristupanje tečajevima
Uvjeti za Uvod u priobalnu i podvodnu arheologiju te NAS I. stupanj priobalne i podvodne arheologije su ronilac otvorenih voda - OWD, CMAS* ili ekvivalentna ronilačka kategorija, liječnička potvrda o sposobnosti za ronjenje i ronilačko osiguranje. Polaznici tečaja trebaju donijeti svoju ronilačku opremu ili je mogu iznajmiti u mjesnom ronilačkom klubu (organizator ne pokriva te troškove). Organizatori pokrivaju troškove iznajmljivanja i punjenja ronilačkih spremnika zraka tijekom tečajeva.

Polaznici trebaju sami organizirati prijevoz u Rovinj, uvalu Veštar o vlastitom trošku.

Polaznici trebaju sami organizirati smještaj tijekom trajanja tečajeva o vlastitom trošku.

Za svaki je tečaj broj mjesta ograničen stoga prijave pošaljite što prije!

Prijave i popratne dokumente (ronilačka iskaznica, liječnička potvrda o sposobnosti za ronjenje i ronilačko osiguranje) obvezno pošaljite u elektroničkom obliku u MCPA, kontakt osoba je Mladen Pešić ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ).